Viatges i activitats pràctiques

Un dels elements de valor que vol caracteritzar al Màster en Enginyeria Forestal és la seva vessant pràctica a fi d'acostar l'alumne a la realitat de l'activitat forestal. Per desenvolupar aquest objectiu, al llarg de l'any es programen un conjunt d'activitats, entre les quals es poden desatacar:

Viatge d'estudis al nord d'Italia

Aquesta activitat té com a objectiu conèixer i analitzar el sector de la bioenergia, en col·laboració amb la Università degli Studi de Firenze i el Consiglio Nazionali delle Ricerche – Istituto per la Valorizzazione del Legno
e delle Specie Arboree (CNR-IVALSA). El viatge abasta dues realitats diferents de la part central d'Itàlia, que s'aborda des de l'entorn de Vallombrosa. 

DSC_0108 1A Rincine, s'estudien els orígens de les primeres calderes de biomassa forestal a Itàlia, que es corresponen amb l'època dels anys 70 del segle passat. La gestió forestal actual de les muntanyes de la regió ha permès la instal·lació d'un conjunt de calderes de biomassa que dóna servei a més de 200 famílies. La forta vocació forestal de la zona es demostra també amb la creació del Centre di Formazione e Addestramento per il Llavoro in Bosco, on s'acrediten els capatassos forestals. A Pistoia es pot analitzar el desembosc amb cable lleuger i una planta de processament de llenyes i altres biocombustibles com les closques d'ametlla o avellana i a Prato una central de cogeneració d'energia elèctrica i tèrmica.

DSC_0108 1 La segona part del viatge abasta un entorn alpí, l'epicentre del qual és San Martino de Castrozza, en el cor dels Dolomites, on es poden analitzar els aprofitaments forestals de Picea abies realitzats amb instal·lacions de cable grua de grans longituds en els boscos de la Magnifica Comunitat de Fiemme. Així mateix, es pot analitzar la instal·lació d'una planta energètica que dóna servei a una xarxa de calor urbana amb biomassa forestal en Fera di Primiero. La xarxa té una extensió de 35 km i vol donar servei en el futur a 10.000 persones. L'estella utilitzada en les dues calderes de la central prové de les muntanyes de la comunitat de les masses de Picea abies, Larix europea i Abies alba.

Aquest viatge està organizado pels professors Enrico Marchi, Gianni Picchi i l'Enginyer de la comarca del Trentino Paolo Kovak, als quals volem agrair expressament la seva col·laboració.  

Viatge d'estudis a Sòria

Aquest viatge té per objectiu conèixer diferents indústries de la fusta que són referents a Espanya i analitzar les diferents iniciatives que existeixen a la província en relació amb els productes forestals no fustaners (resines, bolets, fruits del bosc, branquillons ornamentals, etc). Aquests aspectes es complementen amb altres lligats al sector de la biomassa amb la visita a la Red de Calor de la ciutat de Sòria, que en l'actualitat és la més llarga d'Espanya. Aquest viatge també permet conèixer diferents exemples de la interrelació de la gestió forestal amb el sector industrial i abordar els problemes que genera el minifundisme, la gestió associativa o la integració de silvicultura i pastoralisme.

En l'àmbit industrial es va analitzar la interrelació entre la gestió forestal i les indústries de primera transformació amb les visites a Tableros Losan, la serrería de Maderas María o la planta de Resinas Naturales a Almazán. Cañón del Río Lobos Un aspecte especial que es va analitzar és la gestió forestal adreçada a l'obtenció de productes forestals no fustaners (PFNM) amb la visita a la Reserva Natural del Acebar (Ilex aquifolium) de Garagüeta, el Parque micológico de Pinar Grande o la resinació a Tardelcuende. Paral·lelament es van analitzar les iniciatives d'una empresa d'economia local com l'Acebarillo, on es posen en valor els aprofitaments tradicionals que se'n deriven, es va analitzar el sistema públic de regulació dels aprofitaments i es van analitzar les iniciatives d'emprenedoria verda i social com "El Hueco”.

Aquest viatge és possible gràcies a la col·laboració de l l'Asociación Forestal de Soria, la Universidad de Valladolid i el Servei Territorial de Medi Ambient de la Junta de Castilla y León. 

Viatges a Espais Naturals Protegits

Amb l’objectiu de conèixer i analitzar les particularitats que té la gestió en el context d’un Espai Natural Protegit, els alumnes realitzen una setmana de viatges a diversos espais naturals, on debaten amb els responsables els reptes de la gestió en un entorn d’abandonament rural i canvi climàtic. Alguns dels espais visitats al llarg d’aquests anys són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el PN de l’Alt Pirineu, el Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, el Parque Nacional de los Picos de Europa, el Parque Natural de las Montañas de Prades, el PN dels Ports, el Parque Natural del Moncayo, el Parque Natural de la Sierra de Santo Domingo, la Reserva Nacional de Caza de Boumort i el Parque Natural y Reserva de la Biosfera del Montseny.

 
 

Formació complementària

Estem fortament compromesos amb la millora de la qualitat de la formació dels nostres estudiants. Per aquest motiu, organitzem cada any complements formatius en forma de cursos, cicles de xerrades o activitats que complementin la formació rebuda a classe. En molts casos la necessitat de realitzar aquesta formació es detecta per part dels alumnes, que poden suggerir aquells aspectes on voldrien reforçar el seu coneixement. Algunes de les activitats organitzades recentment son: cursos de direcció d'obra, seminaris sobre gestió de l'empresa forestal, curs de pilot de drons, etc.

Altres viatges i activitats pràctiques

Durant tot el curs es realitzen multitud de sortides de caràcter pràctic que busquen afiançar els coneixements adquirits a classe i posar-los en un context de proximitat al sector forestal. Entre els viatges que es realitzen cada any destaquen:

  • Viatje de pràctiques al nord d'Itàlia (veure a dalt)
  • Viatje de pràctiques a Sòria (veure a dalt)
  • Visita a la planta de Kronospan a Tortosa
  • Visita a la Montañanesa (Saragossa)
  • Visita a les xarxes de calor i calderes de biomassa de la Cerdanya
  • Industria i aprofitament del suro a Cassà de la Selva (Costa Quer, El Trust + Francisco Oller, Amorim)
  • Visita al rodal selecte de pi blanc a Paúls i al programa de millora de fulloses nobles del IRTA-CTFC
  • Pràctica de adquisició de dades amb LiDAR terrestre i fotogrametria amb dron
  • Viatge pràctic de gestió per la reducció del risc de inundació i el risc d'incendi
  • ...